V dňoch 25.-26.05.2024 sa v priestoroch rušňového depa Košice konala akcia Rušňoparáda, na ktorej  ŽSR pripravili zaujímavé atrakcie pre deti a ich rodičov a širokú verejnosť, ktorá sa zaujíma o železničnú dopravu. Na podujatí sme sa pod záštitou Ministerstva dopravy SR zúčastnili aj my ako SPŠ dopravná v Košiciach, kde je každoročne veľký záujem o náš riadiaci pult z rušňa, ktorí radi obsluhujú dospelí aj deti, a majú tak možnosť „riadiť skutočný vlak“. 

Zvýšiť záujem žiakov o štúdium na stredných odborných školách a vysokých školách v oblasti dopravy bolo  aj cieľom spoločného podujatia Ministerstva dopravy SR, rezortných zamestnávateľov vrátane železničných spoločností, rezortných stredných odborných škôl a vysokých škôl s názvom Študuj dopravu.

Návštevníkom podujatia predstavili vystavovatelia odbory vzdelávania z oblasti dopravy, ktoré je možné študovať na rezortných stredných odborných školách, prípadne vysokých školách. Súčasťou programu boli informácie o povolaniach v železničnej doprave, riadenie rušňa prostredníctvom vlakového trenažéra, prehliadka priestorov železničného depa, vystavených rušňov a vozňov, pojazdnej dielne a modelov železničných vozidiel. Záujemcovia sa mohli zúčastniť na dopravnej výchove a svoje vedomosti a zručnosti si preverili v dopravných kvízoch, súťažiach aj kreatívnych aktivitách.

Poďakovanie patrí našim študentom – maturantom, ktorí dva dni v čase od 9.00 – 15.00  trpezlivo pomáhali záujemcom o náš vlakový trenažér „riadiť vlak“. Veríme, že naša škola pripraví do života ešte veľa rovnako skvelých odborníkov a nadšencov železničnej dopravy.