Vážené panie riaditeľky a páni riaditelia, vážený pedagogický zbor, milí žiaci,

 

Predstavte si, že stojíte na štartovacej čiare. O chvíľu zaznie výstrel a vy sa môžete rozbehnúť. Aj takto môže vyzerať 2. september – deň, ktorý je symbolom nového štartu a nových začiatkov. Verím, že vy všetci sa už neviete dočkať nových vecí, –  ktoré vám nový školský rok prinesie.

 

Pre nás, v Košickom samosprávnom kraji, pracujeme na tom, aby boli naše stredné školy moderné, aby poskytovali kvalitné vzdelávanie a aby si prihlášku na ne mohol podať každý, bez ohľadu na zdravotný hendikep. Chceme, aby mal každý žiak rovnaký prístup k vzdelávaniu. Aby bezbariérovosť bola samozrejmosťou. Po ukončení týchto prác bude to bude realitou až na tretine župných škôl. Ďalej pracujeme na zlepšení vybavenia škôl, či modernizácii športovísk. Robíme maximum, aby vás študijný odbor, ktorý ste si vybrali, nielen bavil, – ale pripravil vás do praxe, či na ďalšie vysokoškolské štúdium..

 

Nový školský rok je dnes výnimočný pre takmer 6 400 prvákov. Prajem vám veľa študijných úspechov a radosti z každého dňa, ktorý v škole strávite.

 

Milí učitelia, dovoľte mi prihovoriť sa aj vám. Žiakom odovzdávate tú najvzácnejšiu hodnotu, – a tou je vzdelanie. Ďakujem vám za vašu prácu, ktorú by sme mohli vážiť zlatom. Prajem vám trpezlivosť z ocele, veľa pracovného elánu a pevné zdravie.

 

Slovenské príslovie hovorí – dobrý začiatok, polovica úspechu. Ja vám preto želám dobrý štart do nového školského roka, veľa úspechov vo všetkých mimoškolských aktivitách a nech vás škola baví nielen cez prestávky. Tak pripraviť sa, pozor a štart! – Nový školský rok – sa práve začína.

 

 

 

Rastislav Trnka

predseda Košického samosprávneho kraja